Saraybosna'da Yaşam

Saraybosna'da Yaşam

Çokkültürlü Bir Şehir: Saraybosna 

Bosna-Hersek’in başkenti olan Saraybosna, İstanbul’a kıyasladığınızda fazla kalabalık olmayan bir şehir. Fakat Avrupa standartlarına göre dengeli bir ekonomik sistemi olan şehir, yarım milyondan biraz daha az olan nüfusuyla ülkenin en büyük şehri. Bu kentte pek çok Balkan kentinde olduğu gibi doğal bir çokkültürlülük hakimdir. Bu kültürel zenginlik, bu coğrafyada yüzyıllar boyu birlikte yaşayabilen müslüman, ortodoks, katolik ve musevi toplulukların birlikteliğinden doğmuştur.
 
Suç oranı son derece düşük olan, sakinlerinin dost ve sıcakkanlı olduğu Saraybosna’da camii ve sinagoglar bir kaç adım mesafede, yan yana, kardeşçe bulunabiliyor. Doğunun ve batının en iyi yönlerini bu şehirde bulacaksınız.
 
Şehrin Tarihçesi

Şehrin bulunduğu bölgedeki insan yaşamının tarihi, neolitik çağlara uzanır. Saraybosna’daki neolitik yerleşim alanlarına dair pek çok bulguya rastlanmıştır; bunlar genel olarak eşsiz seramik, çanak, çömlek gibi çeşitli yaşam gereçlerinin kalıntılarıdır ve Butmir civarında bulunmuştur.
 
Bu bölgede daha sonraki süreçlerde İlliryalı halklar yaşamıştır. M.S 9 yılında bu bölgeyi edinen İlliryalılar, Bosna-Hersek ülkesini işgal eden Roma İmparatorluğu tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Romalıların hükümdarlığı bittikten sonra ülkenin sahipleri slavlar olmuştur. 

Bölgenin kültürel ve ekonomik gelişimi 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan ülkelerine gösterdiği büyük özenden dolayı çok ilerlemiştir. Eyaletin ilk valisi olan İsa İshakovic Bey, burada yaptırdığı cami, kapalıçarşı, han, hamamlar ve şehre ismini veren hükümet sarayını yaptırdıktan sonra, Saraybosna yavaş yavaş çehresini kazanmaya başlamıştır. Osmanlıların sınır bölgesinde önemli karargahlar kurmasından dolayı bölge eski imparatorluk topraklarına göre daha hızlı gelişmiştir ve Saraybosna uzun bir zaman için bölgedeki en gelişmiş merkez olarak kalacaktır. 

1699 yılında Kuzey İtalyalı Savoy Krallığı’nın başındaki Eugene’in başını çektiği baskına dek, kent kültürel ve ekonomik önemini sürdürür. Fakat bu saldırının ardından birkaç gün içinde neredeyse koskoca şehir yok olmuştur. Yeniden yapılandırılmaya başlanmış olsa da hiçbir zaman eski Saraybosna geri kazanılamamıştır. 

Avusturya Macaristan İmparatorluğu, 1878 yılında Bosna-Hersek’i işgal etmiş, 1908 yılında ise Saraybosna dahil her bölgesini ilhak etmiştir. Bu ilhak ilişkisi, gelişmiş bir sanayi ülkesi olma yolunda ilerleyen Avusturya Macaristan’ın Bosna Hersek’in üretim biçimini modernize etmesini sağlamıştır. Tramvay gibi denemeler Viyana’dan daha önce burada inşa edilmiştir. 
 
20. yüzyıl başlarında ve devam eden yüzyıl boyunca Saraybosna, ilgi çeken bir şehir olmuştur. 1914 yılında, I. Dünya Savaşı’nı başlatan olay olarak tarihe geçen Arşidük Ferdinand suikastı da burada gerçekleşmiştir. Aynı zamanda 1984 Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapmıştır. Bu şehir aynı zamanda 92-95 yılları arasında meydana gelen Bosna Savaşı’nda büyük saldırılara göğüs germek zorunda kalmış ve II. Dünya Savaşı’ndan bu yana askeri tarihte kayıtlı en uzun kuşatma sürecini yaşamıştır. 
 
Günümüzde ise şehir, çalkantılı tarihini çoğunlukla geride bırakmış ve günümüz kültürel ve ekonomik normlarına uyumlu, gelişmiş bir şehir haline gelmiştir.  
 
Avrupa'da Bir İlk: Şehri Baştan Sona Ören Elektrikli Bir Tramvay Ağı
 
Avusturya Macaristan İmparatorluğu elektriğin kullanımı konusunda güvensizlikler yaşıyordu. Bu sebeple elektrik denemelerini öncelikle işgal ettiği ülkelerde deniyordu. Bu deneyler sonucunda Saraybosna’daki sokak aydınlatması Viyana’ya gelen elektronik altyapı sistemlerinden çok daha önceye denk gelir. Bu şehir aynı zamanda Avrupa’da ilk, Dünya’da ise ABD’deki San Francisco’dan sonra ikinci olarak, şehri baştan sonra ören tam vardiyalı elektrikli bir tramvay ağına sahip olan şehirdir.

Ulaşım

Saraybosna, çevresinde saat yönünün tersine göre hareket eden daire şeklindeki bir tramvay ağı ile çevrilidir. Şehirde sekiz tramvay hattı, beş troleybüs hattı ve sayısız otobüs seferleri sürekli ulaşımı garantilemektedir. Biletler sokaklarda yer alan büfelerden satın alınabilmekte veya otobüsten temin edilebilmektedir.
 
Saraybosna’da ana demiryolu istasyonu şehrin kuzey-orta bölgesindedir. Ana otobüs istasyonu, tren istasyonunun hemen yanında bulunmaktadır. Saraybosna havaalanı bir havaalanı olarak nispeten küçüktür ve merkeze 10 km uzaklıktaki Butmir banliyösünde yer almaktadır. 
 
İklim

Saraybosna Orta Avrupa ve Akdeniz iklim bölgeleri arasında yer almaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık derecesi 9,5 derece olarak tahmin edilebilmektedir. Genellikle Ocak ayları en soğuk, Temmuz ayları en sıcak aylardır.

Saraybosna’da Görülecek Yerler
 
Baščaršija: Anavut kaldırımlı sokakları ile meşhur; camileri ve oryantal tarzdaki dükkanları ile dikkat çeken şehir merkezidir.

Latin Köprüsü: I. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olmuş, Arşidük Ferdinand'ın öldürüldüğü köprü.

Vrelo Bosne: Bosna nehrinin çıkışında, güzel bir park ve mesire yeri.

Gazi Hüsrev Bey Camii: Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma mimarinin en iyi örneklerinden biridir.

Morića Han (Moriç Hann): Saraybosna'da kalan son Osmanlı Hanı.

Sebilj (Sebil): Bosna Tarih Müzesi - 1992-1995 arasındaki kuşatmayı hareketli bir ekran ile sürekli olarak göstermektedir.

Milli Müze: Bosna Hersek'ın insan ve doğa tarihini gösteren kapsamlı, büyük bir müzedir.

Saraybosna Tüneli Müzesi: Saraybosna kuşatması esnasında inşa edilmiştir. Bir tünel olarak şehri serbest bölgeye bağlar.

Aliya Izetbegović Müzesi: Bosna-Hersek’in ilk Devlet Başkanı’ndan adını alan müze.

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için lütfen formu eksiksiz doldurunuz. Temsilcilerimiz vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda sizlere en kısa sürede geri dönüş sağlayacaklardır.

İletiniz Gönderilmiştir.

Alanında uzman eğitim danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

IUS Türkiye

İUS Türkiye
Çevrimiçi

Merhaba
Size nasıl yardımcı olabilirim?
04:09
+905465595875
×
Whatsapp'tan Yazın